vegan panna cotta

Afgelopen weekend was er het eerste World Macrobiotic Summit met interessante lezingen van macrobiotische leraren wereldwijd. Fijn om deze verbinding te mogen ervaren!
Er werden ook enkele eenvoudige kooklessen gegeven! Onder andere deze heerlijke panna cotta stuurde Angela Agrati de wereld in. Geweldig toch!

Voor wie het gemist heeft, deel ik hieronder het recept.

Panna cotta van havermelk met sinaasappelglazuur

ingrediënten voor de panna cotta
  • 200 ml havermelk
  • 100 ml haverroom
  • 1/4 tl agar agar poeder
  • 1/2 el kuzu (of arrowroot of maiszetmeel)
  • 1 snufje zeezout
  • 1/2 tl kardemom zaadjes
  • 2,5 à 3 el rijststroop
Breng de havermelk aan de kook met de kardemomzaadjes en het zout. Zet het vuur af en laat 2 uur trekken. (Heb je geen tijd, dan kan je de zaadjes malen en meekoken, maar je kleur zal veranderen.)
Zeef de zaadjes uit de melk. Voeg agar agar poeder al roerend toe en breng aan de kook.
Voeg de haverroom toe en kook nog 1 minuut.
Los de kuzu op in een beetje water en voeg toe, laat nog even koken. 
Voeg de rijststroop toe, roer goed, proef eens. Voeg eventueel nog extra stroop toe als je het niet zoet genoeg vindt.
Laat 10 minuten afkoelen, doe in glaasjes en plaats op een koele plaats om op te stijven.

Ingrediënten voor het glazuur
  • 100ml vers sinaasappelsap
  • 20ml appelsap (of appeldiksap met water)
  • 2 el rijstsiroop
  • zest van 1/2 appelsien
  • 1/4 tl agar agarpeder
  • 1 tl kuzu (of arrowroot of maiszetmeel)
  • 1 snufje zout
Breng het appelsap met agar agar en sinaasappelzest aan de kook voor 1 minuut. Voeg het sinaasappelsap en het zeezout er al roerend bij.
Los de kuzu op in een beetje water en voeg toe. Kook even door.
Voeg de stroop toe, pas aan naar smaak.
Laat het enkele minuten afkoelen en giet op de opgesteven panna cotta.

Liever geen haver? Je kan ook sojamelk en -room of amandelmelk en -room gebruiken.