Ode aan de kliswortel

Toegegeven, voor ik met macrobiotiek begon, had ik nog nooit kliswortel gegeten, misschien had ik er zelfs nog niet eens van gehoord. Maar deze fantastische wilde plant, ook wel grote klit of klis, is superlekker. Bovendien is hij gewoonweg een weldaad voor het lichaam, in het bijzonder in de wintertijd. In de Oosterse geneeskunst staat de winter in verband met de waterenergie, die gekoppeld wordt aan blaas, nieren en seksuele organen. De kliswortel is een  ideale groente om deze organen te versterken. Thee van het zaad of het sap uit de knop worden zelfs ondersteunend gebruikt bij borstkanker.

Uiterlijk heeft hij veel weg van de schorseneer, maar zijn smaak is veel verfijnder en moeilijk met iets anders te vergelijken. Je moet het gewoon eens proberen! Hoe? Zie verder voor een recept!

Ben je een plantenkenner? Dan vind je de kliswortel op een van jouw wildplukavonturen, anders zijn er wel een aantal biowinkels of bioboeren waar je ze kan kopen. In mijn streek zijn dat Bioboer Busschots (Koningshooikt) en biowinkel Groenplaats (Zoerle-Parwijs).

Ik deel met jullie een recept zodat je meteen deze heerlijke en versterkende groente kan uitproberen!

Kinpira van wortel en kliswortel

  • Gelijke hoeveelheid kliswortel en wortel in lucifers
  • (Geroosterde) sesamolie
  • Shoyu of tamari
  • Sap van geraspte gember

Wrijf een gietijzeren pot in met een kleine hoeveelheid (geroosterde) sesamolie en verwarm op een middelgrote vlam.

Als de olie wam is, sauteer de kliswortel en wortel 2 à 3 minuten, leg het deksel op de pan en zet op een vlamverdeler. Laat 20 minuten garen. Voeg eventueel een klein beetje water toe.

Voeg aan het einde een klein beetje shoyu of tamari toe om het geheel op smaak te brengen.

Indien er vocht in de pot staat, kook nog even met open deksel tot het vocht verdampt is.

Voeg tot slot nog een paar druppels sap van geraspte gember toe.

Geniet van dit versterkend en verwarmend gerecht...

Smakelijk!