Lekkere, eenvoudige vegan pannenkoeken

Al is het vrouwtje nog zo arm,
met lichtmis maakt ze haar pannetje warm.


Maria Lichtmis, 2 februari

De dagen lengen zichtbaar,
we verzamelen de restjes kaarsen en versmelten ze tot drijfkaarsjes,
we sturen deze lichtjes op het stromende water de wijde wereld in.

We voelen de opgaande stroom,
de tuinkriebels schieten in de vingers,
maar bovenal vieren we de terugkeer van het licht  
met onze eigen zonnige pannenkoeken!

Recept voor eenvoudige, maar lekkere vegan pannenkoeken.

  • 1 kop kastanjemeel
  • 3 koppen gebuild tarwe- of speltmeel
  • 2 el maïskiemolie of ontgeurde zonnebloemolie
  • 1 tl zeezout
  • Ongeveer 4,5 à 5 koppen water

Meng het meel met het zout en kneed de olie erdoor. Voeg het water toe terwijl je goed roert, indien je nog klonters hebt, mix dan even.

Verhit een koekenpan. Breng wat olie met een kwastje aan en laat een soeplepel beslag naar alle kanten uitlopen door de pan te draaien. Bak op hoog vuur tot de bovenkant gestold is, draai hem om en bak de andere kant nog even.

Serveer met zelfgemaakte appelmoes met kaneel, rijststroop, ahornsiroop, confituur, pompoenspread, …

Smakelijk!

PS: Het wordt extra lekker als je een flinke schep desem door het deeg haalt en het een dagje laat fermenteren. Trouwens elk deeg dat een dagje of een nachtje kunnen werken heeft, smaakt lekkerder.